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To: Christopher R. Behrens, Assistant City Altorney, City of Appleton
From: John Sobotik, Assistant General Counsel

Subject: Parking in Designated Bike Lanes

You ask:

Appieton recently designated some bike lanes through residential areas. The residenls
living along the new bike lanes are upset about losing their street parking and some of
our alder people have been discussing allowing parking within the designated bike lanes
during major holidays. Our traffic engineer asked whether the Common Council would
even have the authority to allow vehicle parking in bike lanes at specified times,

if parking was strictly prohibited in bike lanes, | would have expected {o find it along with
other restrictions listed in sec. 346.53. Driving in a bike lane on the other hand is
generally prohibited under 346.94(12). Are you aware of any other sections that either
expressly state (or impliedly suggest) that parking in bike lanes is prohibited?

In the brief discussions I've had with our traffic engineer, we recognize there could be a
host of other issues (such as signage) if the option {o allow periodic parking in a bike fane
even exists,

fn a subsequent discussion, you indicated that the street in question is a City of Appleton local street that
is not a state or connecling highway.

Question Presented: May motor vehicles legally park in a designated bike lane on the roadway porlion
of a local street? May WisDOT or local governments permit parking in designated bike lanes?

Brief Answer: No. Parking in a bicycle lane on a roadway is prohibited by law. A city may not adopt
parking ordinances in direct conflict with State law. Nor may WisDOT permit parking in designated
bicycle lanes under Stale law.

Discussion.

1. Uniformity of Traffic Requlations Statewide — WisDOT and Local Authority to Requiate Parking.

Traffic regulations are uniform statewide. To make traffic movements and vehicle operator expectations
consistent across the state, absent contrary specific statufory authority, local authorities are prehibited
from enacting ordinances in conflict with state laws related to traffic regulation:

349.03 Regulation by local authorities forbidden; exceplions.

{1) Chaplers 341 to 348 and 350 shafl be uniform in operation throughout the state. No
tocal authority may enact or enforce any traffic regulation unless such regulation:

(a} Is not contrary to or inconsistent with chs. 341 to 348 and 350; or

{b) Is expressly authorized by ss, 349.06 to 349.25 or some other provision of the

statutes.

Therefore, if Wisconsin Statules authorize or prohibit parking in bicycle lanes, that statutory directive will
control and may not be changed by local authorities absent specific statutory authorily authorizing such

reguiation.

Wis. Stat. s. 66.0828 grants municipal governments authority to establish parking systems, “for the
parking of vehicles, including parking lots and other parking facilities, upon its public streets or roads...”
That statute, however, does not permit local autherities to adopt parking ordinances that would contradict

slate law.



Wis. Stat. s. 349.13 provides specific authority for WisDOT and local governments to regulate the
stopping, standing or parking of vehicles. The general rule, set forth in Wis. Stat. s, 349.13(1e){a), is that
WisDOT or local governments can impose stricler parking restrictions than those provided for in state law.

349,13(1e)(a) The department with respect to slate trunk highways outside of corporate
limits and the local authorities with respect to highways under their jurisdiction, including
state trunk highways or connecting highways within corporate limits, may, within the
reasonable exercise of the police power, prohibit, limit the time of or otherwise restrict the
stopping, standing or parking of vehicles beyond the prohibitions, limitations or
restriclions imposed by ch. 346, except that they may not modify the exceptions set forth
in s. 346.50.

This theme is expanded upon in Wis. Stat. s. 349.13(2), which specifically prohibits WisDOT or local
authorities from granting parking privileges in contravention of Wis. Stat. ch. 346 except as specified in

that subsection:

349,13(2) Except as provided in this subsection, neither the department nor local
authorities may extend stopping, standing or parking privileges to areas where stopping,
standing or parking is prohibited by ch, 346. The department and iocal authorities, with
respect to highways under their respective jurisdictions as described in sub. (1e) may do
any of the following:

(@) Permit parking on sidewalk areas when such parking will not unduly interfere

with pedestrian traffic.

(b} Permit parking on the roadway side of other parked vehicles when such

double parking will not unduly interfere with the flow of vehicular traffic.

(c} Permit parking closer than 15 feet to the end of a safety zone when such

parking will not unduly interfere with the flow of vehicular traffic.

(d) Designate parking upon the left side of a one-way street or roadway instead of

the right side or permit parking on both sides.

(e) Designate angle parking on any roadway under its jurisdiction.

() Permit the parking of any vehicle or of school buses only on the near side of

specified highways adjacent to schoolhouses during specified hours if the

governing body of the municipality where the schoolhouse is located directs by

crdinance.

Nothing in 349.13(2) permits WisDOT or local authorities to specifically allow parking in bicycle lanes.
The question, then, becomes whether parking in a bicycle lane is permitted under state law.

If Chapter 346 does not regulate the parking activity, locat authorities may leave the activity unregulated
or may impose regulations pursuant to their Wis. Stal. s. 349.13(1e)(a) authority. If Ch. 346 regulates
parking in bike lanes, Wis. Stal. s. 349.13(2)(into) prohibits any ordinance that would contradict the state
taw. 1 will therefore evaluale whether parking within a bike lane would be inconsistent with the provisions
of Wis. Stat. Ch. 3486.

2. Bike Lane Fealures,

There are any number of highway roadway designs that facilitate bicycle operation. For purposes of this
analysis, we will focus on bike lanes meeting the statutory definition of “bike lane:”

340.01(5e) "Bicycle lane” means that portion of a roadway set aside by the governing
body of any city, town, village, or county for the exclusive use of bicycles, electric
personal assistive mobility devices, or other modes of travel where permitted under s.
349.23 (2) (a), and so designated by appropriate signs and markings. "

' Sec. 19-161 of the City of Appleton Municipal Code defines Bicycle lane consistently with this definition:

Bicycle lane means that portion of a roadway set aside by the governing body of any
city, town, village or county for the exclusive use of bicycles or other modes of travel
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As is clear from the definition in Wis. Stat. s, 340, 01(5e), bicycle lanes are portions of the roadway set
apart for the exclusive use of bicycles, Segways {electric personal assistive mobility devices) and other
modes of travel permitted by local authorities. Local authorities establish bike lanes by a designating
local ordinance under Wis. Stat. s. 349.23(1){a). Once designaled, Wis. Stat. s. 349.23(2)(a), permits
local authorities to allow other modes of travel to be operated in a bike lane so long as such use is “not
inconsistent with the safe use and enjoyment of the bicycle lane... by bicycle traffic."® Wis. Stat.
s, 349.23(2)(a). That statutory section does not permit local authorities {o authorize use of the bike lane
by vehicles that are not being operated, such as parked cars,®

For purposes of this analysis, we will consider only the dedicated bike-only facilities, such as the bike
lanes piclured below in the 300 block of West Franklin Street in the City of Appleton, shown in figure 1.

Figure 1

In its online trafnang materials related to bicycle safety, "FHWA Course on Bicycle and Pedestrian
Transporat:on the Federal Highway Adminisiration sets forth basic design criteria for bike lanes as
follows:

19.2 Bicycle Lane Widths and Construction Standards.

Bicycle lanes serve the needs of all types of cyclists in urban and suburban areas,
providing them with their own travel lane on the street surface. The minimum width of a
bike lane should be 1.5 melers {5 feet) against a curb or adjacent to a parking lane. On
streets where the bike lane is adjacent to the curb and the curb includes a 1-foot to 2-foot
gutter pan, bike lanes should be a minimum of 4 feet wide (width does not include the
gutter pan, since bicyclists are typically unable to use this space).

where permitted under W.S.A. §349.23(2){(a), and so designated by appropriate signs
and markings. Bicycle lanes are designated on the following streets: lhe area bounded by
Franklin Street on the north; Lawrence Street on the south, including any ramps leading
down into Jones Park; Richmond Street on the west: and Drew Street on the east.

2 The import of Wis. Stat. s. 349.23(2)(a) is more limited than it appears at first reading. Molor vehicle
use of bicycle ianes is severely restricted under the traffic code by Wis. Stat. s. 346.94(12) which is
discussed as some length in this memo. Non-motor vehicle traffic, such as horse-pulled carriages, and
in-line skates may be authorized for general use in bicycle lanes under this municipal authority.

% “Operate” for purposes of the motor vehicle code other than the drunk driving law, means o set a
vehicle in motion. See e.g. See Monroe County v. Kruse, 76 Wis. 2d 126, 250 N.W.2d 375 (1977); Stale
v. Hall, 271 Wis. 450, 73 N.W.2d 585 (1955}, Milwaukee v. Richards, 269 Wis. 570, 69 N.W.2d 445
51955). A parked car is not being "operated” because, by definition, it is parked and not moving.

Available online at hitp.//safety. fhwa.dot.gov/ped bike/univcourse/pdf/swiess19.pdf.
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AASHTO, the American Association of State Highway and Transportation Officials recommend a 6-foot
dedicated bicycle lane, again outside the gutter pan, on higher speed roadways. Additional width is
recommended if drain inlets or ulility covers extend inlo the bike lane.

So the dedicated bike iane is generally 4 to 6 feet beyond the guiter pan when along a curb as pictured
above. When separated from the curb by a line of parked cars, bus lane, or other use, lane width is
generally 5 to 6 feet as shown in this photo, where bicyclisls are clearly separated from parked vehicles
and traffic by a while lines denoting the edges of the bike lane, as shown 1o the right of the travel lane in

figure 2:

Figure 2

In contrast, this opinion does not discuss bicycle “friendly” facilities such as this extra-wide parking lane
shown below in figure 3.
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Figure 3

While the designers have clearly left space for bicycles to pass to the left of parked cars on the facility
shown in figure 3, there is no designated bicycle lane for bicycles travelling in the direction of travel.
Bicyclists operating in the opposite direction at the place shown in this photo, in contrast, have a
dedicated bicycle lane (although the striping is difficult to see).

This opinion does not consider and is not intended to cover lanes that are not dedicated to exclusive use
of bicycles and which clearly contemplate share use, as appears in figure 3 above. Such facilities fall
outside the statutory dsfinition of a “bicycte lane.” Nor does this opinion consider or evaluate mass transit
ways established under Wis. Stat. s. 349.22, in which bicycles may be permitled by ordinance to travel in
mass transit vehicles lanes.®

% 349.22 Authority to establish mass transit way.

(1) The department with respect to the state trunk highway system may by order, and any local authority
with respect to highways under its jurisdiction may by ordinance, designate a poriion of any highway
under its jurisdiction as a mass transit way, designate the type and character of vehicles which may be
operated thereon and specify those conditions under which any of said vehicles may be operated

thereon...
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3. Chapter 346 of the Wisconsin Slatutes Prohibits Parking in a Bike Lane.

Bicycle lanes are becoming a common feature of Wisconsin highway facilities, Wis. Stat. s. 84.01(35)
and Ch, Trans 75 encourage the construction of bike facilities on highways constructed with State funds.
Bike lanes are part of the roadway on a highway under Wis. Stat. s. 340.01(5e):

As discussed above, under Wis. Stat. s. 340.01(5e), bicycle lanes are portions of the roadway set apart
for the exclusive use of bicycles, Segways (electric personal assistive mobility devices) and other modes
of travel permitted by local authorities. Local authorities eslablish bike lanes by a designating local
ordinance under Wis, Stat. s. 349.23(1)(a). Once designated, Wis. Stal. s. 349.23(2)(a), permits local
authorities to allow other modes of travel to be operated in a bike lane so long as such use is “not
inconsistent with the safe use and enjoyment of the bicycle lane... by bicycle traffic.” Wis. Stat.
5. 349.23(2)(a)*. That statutory section does not permit local authorities to authorize use of the bike lane
by vehicles that are not being operated, such as parked cars

Parked cars present a greal hazard and danger to bicyclists. First, to avoid a parked car that is
obstructing a bicycle lane, a bicyclist must merge into the traffic lane with motor vehicle traffic. Motor
vehicle drivers may not expect a slower moving bicycle to merge into their lane, and the chance for a
collision is greatly increased. In addition, the presence of intermittently parked motor vehicles in the bike
tane will often result in bicyclists remaining in that traffic fane. Once they establish position in that lane, it
is safer for them to remain in that position, visible {o traffic, than to dodge back and forth between the
traffic lanes and the portion of the roadway being used for parking. Motor vehicles foliowing a bicyclist
thal does dodge from between parked vehicles may well not notice the bicyclist's presence if view of the
cyclist is obstructed by parked cars until the cyclist “pops” out to pass parked cars. That danger, of
course, would be exacerbated during hours of darkness. In addition, it should be remembered that
bicyclists need {o leave 4 to 5 feet between themselves and a parked car in order to avoid being severely

injured by an inopporunely opened car door.

The use of a bike lane by parked cars, then, is clearly inconsistent with the safe use and enjoyment of the
bicycle lane by bicyclisis. They cannot use the bike lane at all when the parked car obstructs the lane:
movement into motor vehicle traffic lanes from the bike lane, and back, is unsafe; and the opening of car
doors by parked vehicle passengers presenis an additional safety risk.

So, the general rule of the Iraffic code, that no vehicles, other than bicycles, Segways and other specific
vehicles allowed to travel on a bike lane may be on a bike lane, is consistent with providing a safe lane of
travel for bicycles. Unless there is contrary authorily in the statutes more specifically authorizing a vehicle
to be in the bike lane, use of the bike lane by any other type of vehicle is prohibited as violating that

general rule.

There is a specific exception for cars that are in motion. Cars are expressly prohibited from driving upon
a bicycle lane except that they are permitted to cross over and upon bike lanes to reach parking spaces,
to enter driveways, or to prepare for a turn;

346.94(12) DRIVING ON BICYCLE LANE OR BICYCLE WAY. No operator of a motor
vehicle may drive upon a bicycle lane or bicycle way except to enter a driveway, to merge
into a bicycle lane before turning at an intersection, or to enter or leave a parking space
located adjacent to the bicycle lane or bicycle way. Persons operating a motor vehicle
upon a bicycle lane or bicycle way shall yield the right-of-way to afl bicycles and electric

personal assistive mobility devices within the bicycle lane or bicycle way.

This statute directly regulates the question you present — whether vehicles may park upon a bicycle lane.
Wis. Stat. section 346.94(12) necessarily prohibits parking on a bicycle lane because to park on the
bicycle lane, one would have to operate that motor vehicle upon the bicycle lane. The exception for
parking spelled out in the statute is very specific: any person driving upon a bicycle lane to park must
‘enter or leave a parking space located adjacent to the bicycle lane...” The statute does not permil the
person to enter or leave a parking space upon a bicycle lane, but only spaces adjacent to the bicycle
lane, such as the parking area shown in figure 2. This is consistent with the general proposition that the
bicycle lane is for the exclusive use of bicycles and like vehicles. Figure 2 shows a highway facility where
such parking is available on the curb side of a bicycle tane and can be used for motor vehicle parking.




Conclusion.

In general, parking on local slreets is left to the regulatory discretion of local governments. Local
ordinances may not, however, contradict the motor vehicle code absent specific authority to do so. Wis.
Stat. s. 349.03. Wis. Stat. s. 349.13(1e}(a) grants WisDOT, with respect to state frunk highways outside
of corporate limits, and locaf authorities with respect to highways under their jurisdiction, authority, within
the reasonable exercise of the police power, to prohibit, limit the lime of or otherwise restrict the stopping,
standing or parking of vehicles beyond the prohibitions, limitations or restrictions imposed by ch. 346.
The slatutes do not, however, grant WisDOT or local authorities general authority to liberalize the parking
and traffic limitations imposed by Ch. 346. In fact, Wis. Stat. s. 349.13(2){intro} generally prohibits
WisDOT and local authorities from making places ineligible for parking under Ch. 346 into parking areas
in contravention of Ch. 346. Very specific exceplions to that general rule are set forth in Wis. Stat.
5. 349,13(2); those exceptions do not allow WisDOT or local authorities to permit motor vehicle parking in

bicycle lanes.

Chapter 346 prohibits the operation of motor vehicles upon, and therefore operation for the purposes of
parking upon, a bicycle lane. Motor vehicles may enter a bicycle lane to park in spaces adjacent to the
bicycle lane, but not upon i. This is consistent with the statutory definition of “bicycle lane” in Wis. Stat.
s. 340.01(5e} which provides that bicycle lanes are for the exclusive use of bicycles and like vehicles.

Because Chapter 346 directly prohibits operation and parking of motor vehicles in bicycle lanes, and
because local authorities are generally prohibited from adopting ordinances in contravention of the state
traffic code or permilting parking in violation of Chapter 346, tocal authorities may not, by ordinance or
other act, permit motor vehicle parking within a dedicated bicycle lane, Similarly, because WisDOT may
not act in abrogation of the same provisions of Wisconsin law, WisDOT may not permit parking within a

bicycle lane,



